Lars Engelbrecht slog världsrekord i Poker Run

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I sommar slog racerbåtsföraren Lars Engelbrecht rekord i Poker Run. 3 Poker Run i 3 dagar och i 3 olika länder. Samt att man körde på 2 olika hav.
I 3 dagar i rad i Norge, Sverige och Finland. Samt i 2 olika hav Kattegat och Östersjön.

Det började i Norge/Arendal där racerbåts föraren Per Mikelssen bjöd in till Poker Run. Eftersom Per är agent för Nor-Tech powerboats så var de flesta deltagande båtar från just Nor-Tech.

Dagen till ära flög Trond Schou (delägare till Nor-Tech powerboats ) till Arendal och körde Pace båten, en ny Super cat på 43 foot.
Båten var utrustad med dubbla Yanmar dieslar på 485 hk styck och kopplade till Arneson ytskärande propellrar.

Den 23 juli var det kallt och ruggigt i Arendal i södra Norge. Men det avskräckte inte de 17 båtar som hittat till hamnen. Det var första gången man körde Poker Run i Norge, och eftersom båttillverkaren Nor-Tech arrangerade var det en viss slagsida för Nor-Tech båtar bland de deltagande.  När gruppen stävade ut ur hamnen bröt solen fram och bådade gott. Alla deltagare var norrmän, förutom Lars Engelbrecht och Björn Friberg, (båda aktiva i den Svenska Offshore Powerboat klubben, SVOP samt representanter för en svensk äventyrstidning.

I farter på 40-55 knop nådde man första stoppet, Grimstad, där dagens första pokerkort drogs. I Lyngör åt man lunch för att därefter ladda på tillbaka mot Arendal. I hamnen hade under tiden publiken samlats längs kajerna på en sträcka av 5-6 kilometer som stängts av för båttrafik. Här skulle ett hastighetsrekord uppnås, världens snabbaste på vatten. Med ett öronbedövande motorvrål och till publikens stora förtjusning körde en Nor-Techkatamaran på 36 fot först en provvända. Sen brassade man på för fullt och då gick det undan, minsann, 259 km/tim (141,5 knop). Något världsrekord blev det dock inte (som lyder på 261 km/tim) (142,5knop).

Ägarens officiella förklaring var att han samma dag sålt båten till Dubai och inte ville köra sönder motorerna. Men det troligaste var att myndigheterna inte gett sitt tillstånd.

Lars Engelbrecht kastade sig in i sin snabba bil för att hinna till nästa Poker Run i Sverige. Vid Strömma i Stockholms skärgård hade 8 båtar samlats, varav tre som trailats upp från Danmark.

Vädret var varmt och skönt, lugnt och stilla. I samlad klunga åkte racerbåtarna ut till Sandhamn där kort ett drogs och lunch intogs. Därefter körde man på i god fart till Möja ström där kort nummer två drogs. Här åts glass och det var en riktig familj tillställning med både småbarn, tonåringar, kvinnor och män som deltagare. Färden gick vidare den fina sträckan Möja-Svartlöga-Rödlöga upp till Fejan. Här kom man in framåt kvällningen och fick en fin solnedgång och därefter middag och pokerspel. Lars Engelbrecht vann pokerspelet med två jokrar. Kvällen bjöd dock inte på något nattsudd, nästa morgon skulle alla starta tidigt mot Åland.

Innan sällskapet gav sig av samlades deltagarna för en genomgång av navigation och säkerhet. Allt sjö surrades ordentligt i båtarna inför överfarten över Ålands hav.

Vädret var fint men med en sydvästlig vind på 7-8 sekundmeter. När båtarna passerade Söderarms fyr och Ålands hav öppnade sig tornade vågorna upp sig en, till en och en halv meter, och deltagarna fick slå av på farten för att trimma in båtarnas stabiliseringssystem och vänja sig vid att ta sjöarna. Efter en halv timme hade de flesta vant sig och ökade farten till uppåt 50 knop.

Nu blev det härliga, höga hopp på 20-30 meter. Som en flock lekfulla delfiner flydde de sex sammansvurna över Ålands gropiga hav. Deltagarna får en riktig adrenalinkick!

Lite svårigheter att hitta infarten till Mariehamn och sjögången gjorde att överresan tog längre tid än beräknat. När det dessutom visar sig att man i hastigheten glömt bort tidsskillnaden mellan Finland och Sverige blir det brått att tanka och samlas igen.

I Åland (http://www.pokerrunsaland.com/) har ytterligare svenska båtar tillstött, samt 12 finska och åländska. Sammanlagt befann sig 45 fräna, fräsiga racerbåtar i Mariehamn den här julidagen. Det är den största europeiska Poker Run som någonsin körts, och det blev en riktig rivstart för det var också första Poker Run för Finland. Det var en ovanlig syn att se så många, så snabba båtar på en och samma plats.

45 racerbåtar vände fören rätt ut till havs, ledda av världsmästaren i F 1 Pertti Leppälä i en Formula 352. Men fick vända när man kom ut på havet, för vindarna var för kraftiga. Skummet yrde, vågorna böljade när båtarna körde in mot den åländska skärgården i stället. Tänk er ljudet av 45 fartvidunder, det var mäktigt.

Några båtar som stod ut över mängden: En traditionellt klinkbyggd träsnipa med en stor diesel-6:a som stävade på i 40-45 knop. Och så en kolossal racerbåt på 75 fot med tre motorer på vardera 1400 hästar. Den höll en fart på 60 knop.

Lars Engelbrecht fick problem med sin ena motor efter halva  loppet. Det var nödstoppskontakten som hoppat ur, och bröderna Gillving som befanns bredvid med sin båt  fick göra en snabb lagning. Men därigenom hamnade de på efterkälken och det blev en svårnavigerad  återfärd till Mariehamn genom bitvis trånga passager och svårläst skärgård men tack vare Peter Elmer´s god kunskap i navigation kom man tillbaka.

Under tiden hade en åländsk och en svensk båt i en trång passage kommit för nära varandra så att de törnade in i varandras långsidor. Följden blev en del materiella skador men inga personskador.

Dagens vassaste båt var en finsk Fountain 38 Driver: YRJÖ TAKKULA med 2x Mercruiser Racing 525hp-motorer. Topphastigheten låg på 92 miles (79 knop).

 

På kvällen samlades ett tröttkört men entusiastiskt racerbåtsgäng i en nybyggd festanlägging i Mariepark i Västra hamnen för att spela poker och roa sig. I potten låg 1 000€ och en elegant Breitling-klocka. På scenen stod svenska Robyn och Eldkvarn.

Det blev en lyckad finsk Poker Run-premiär, ovanligt välorganiserad . Nästa dag hade vinden ökat på ytterligare och de två av de tre danskarna var obenägna att köra över havet. De hade dessutom inte så stora båtar (en 26-fotskatamaran och en 25-fots High Chaparall) så passagerarna följde med den tredje dansken och trailade hem sina båtar nästföljande dag.

Lars Engelbrecht och danskarna slog följe, men i övrigt spreds de 45 racerbåtarna efter fullföljt Poker Run. Farten fick hållas till mellan 30 och 32 knop på grund av den kraftiga vinden.

Men Lars Engelbrecht hade inte fått nog av Poker Run. Tio dagar senare bar det av med den snabba bilen igen, nu mot Danmark och Fredriksund norr om Köpenhamn. Här deltog 18 båtar i årets andra Poker Run för säsongen. Danskarna kör två vändor varje år och det här var fjärde året i följd.

Det rätt kalla och mulna vädret hade inte minska deltagarnas lust att köra racerbåt. Färden gick norrut i Roskildefjorden.

Bland båtarna kan nämnas en fin Baja med två kompressormatade motorer och en inredning som liknade en välutrustad husvagns. Här fanns kaffebryggare, mikrovågsugn, fina husgeråd. Ägarens kommentar:

”Jag vill köra fort men ändå ha det bekvämt när jag stannar.”

Vår Poker Run hjälte Lars fick följa med en 26-fots American Offshore-katamaran med en stor V-8-motor.

Vinden blåste kraftigare och kraftigare under dagen. Kattan kastades häftigt i vindarna och man måste ständigt dra ner på gasen för att inte slå runt. Men ändå lyckades man hålla en fart på 50-60 knop.

I Restaurant "Toldboden" tog man en inomhuslunch och så drogs det kort, förstås. Och en dansk lunch är inte på riktigt om det inte serveras en pilsner och ”en lillle en” därtill.

Färden fortsatte mot Rørvig där samtliga båtar fick göra fartprov senare på eftermiddagen genom att man placerade en GPS i båtarna. Topphastigheten nåddes av Leif  båt  GPS viste kun 69,5 mph (59 knop) (han havde motor defekt, normal toppfart er 92 mph (79 knop) Trots rätt ruff vind inträffade inga incidenter och stämningen var varm och hjärtlig i den svala sommarvärmen.

På kvällen bjöds på stor middag med prisutdelning i en nybyggd restaurang vackert belägen vid havet.

Pris för snabbaste båten gick till Lars Larsen

Pokervinnaren (en dansk itsnubbe Lasse Frost )

Lars Engelbrecht erövrade en pokal för världsrekord i Poker Run.

 

Fakta, Lars Engelbrecht:

•    Kör själv en Formula 311 SR-1 2 x 490 hk. Maxfart 60 knop

•    Var med och startade Svenska Offshore Powerboat Klubben 1996 och har verkat ivrigt och engagerat för att ge racerbåtar ett gott (bättre) rykte.

•    Är tidigare kappseglare

•    Har tävlat med bil på både bana och rally samt racerbåtar

 

Fakta Poker Run

Poker Run är en eskadersegling för snabbgående motorbåtar på mellan 50 och 100 distans. Evenemanget har amerikansk förebild och föddes när racerbåtsstävlingar började omgärdas med allt för många rigida regler och för mycket fokusering på material och storlek. Många som hade racerbåtar tappade lusten att delta. I stället arrangerade man denna kombinerade fart- och sociala fest. Ytterligare krydda med Poker Run är det pokerspel som ingår. Vid varje stopp under seglingen dras ett kort från var och en av deltagarna och på kvällen spelar man sedan poker vid den social tillställningen. Hela dagen är en skön blandning av motorbåtsåkande och avslappnande stopp på trevliga ställen. Den som har högst pokerhand vinner potten på 500 kronor per deltagare.

I Sverige har man kört Poker Run i tio år, i Danmark i fyra. Men i Norge och Finland var det första gången.

Kontakt med Sverige Poker Run

http://www.svop.org/

Klubben    Björn Friberg    + 46 70 716 87 52    bjorn-friberg@telia.com
Klubben    Lars Engelbrecht    070 761 48 36    lars@ei.se

 

Kontakt med Åland Poker Run

http://www.pokerrunsaland.com/

Contact by phone: Finland: Peter Westerlund: +358-400460757 (Speaks Finnish, Swedish, English)
Sweden, Denmark, Norway and other: Olof Renström: +46-705812381 (Speaks Swedish, English)

Kontakt med Danmark Poker Run

http://www.powerboats.dk/

info@powerboats.dk

Lars Eriksen tlf. +45 4030 5890 eller Thomas Klemensen tlf. +45 2886 6251